Pagi Sabtu ni suami saya cuti. Mulanya dia nak keluar beli makanan, tapi saya ajak dia buat karipap. Dah lama nak buat projek ni sebab dah lama tak buat. Lagi pun saya nak cubalah buat ikut resepi lain dari yang biasa-biasa saya buat. Saya buat doh, suami saya masakkan intinya. Intinya inti sardin.
Kali ni saya gunakan resepi doh di MyResepi.com.
Bahan-bahan untuk Doh Karipap (50 biji):
250 ml air
½ cawan ais
½ sd besar garam
500 g tepung gandum - diayak
1 biji telur
94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai
Cara-cara
Cara membuat doh:
1. Campurkan air bersama garam dan ais, kacau hingga garam larut. Ketepikan.
2. Masukkan tepung dalam mangkuk. Gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti.
3. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
4. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam (boleh gunakan masa ini untuk masak inti).
5. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap). Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat-ketat dan golek hingga jadi silinder.
6. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan mengikut kesesuaian acuan karipap anda. Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
8. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
9. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
* Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nak canai semua doh, boleh dibalut doh dengan plastik dan simpan dalam bahagian atas. Untuk menggunakannya, keluarkan dan biarkan ia pada suhu bilik. Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastik agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastik dan letak dalam fridge semula.
Bahan-bahan untuk inti:
3 biji bawang besar - potong dadu
1 inci halia - diketuk
3 biji bawang putih - dihiris nipis
1 tin sardin/mackerel - saiz sederhana
3 biji kentang saiz sederhana - potong dadu
1 cawan air
1 keping asam keping
2-3 biji cili padi - dipotong halus
1-2 sudu besar cili kisar
Gula & garam secukup rasa
1. Tumis bawang, halia dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sardin & kentang. Hancurkan sardin. Masak hingga lembut.
3. Masukkan air, asam keping, cili padi, cili kisar, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga betul-betul kering sambil dibalik-balikkan. Jangan biar sampai hangit.
4. Setelah benar-benar masak & kering, tutup api & toskan untuk buang minyak.
5. Biar sejuk sebelum guna.
Kali ni saya gunakan resepi doh di MyResepi.com.
Bahan-bahan untuk Doh Karipap (50 biji):
250 ml air
½ cawan ais
½ sd besar garam
500 g tepung gandum - diayak
1 biji telur
94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai
Cara-cara
Cara membuat doh:
1. Campurkan air bersama garam dan ais, kacau hingga garam larut. Ketepikan.
2. Masukkan tepung dalam mangkuk. Gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti.
3. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
4. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam (boleh gunakan masa ini untuk masak inti).
5. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap). Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. Gulung ketat-ketat dan golek hingga jadi silinder.
6. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan mengikut kesesuaian acuan karipap anda. Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
8. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
9. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
* Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nak canai semua doh, boleh dibalut doh dengan plastik dan simpan dalam bahagian atas. Untuk menggunakannya, keluarkan dan biarkan ia pada suhu bilik. Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastik agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastik dan letak dalam fridge semula.
Bahan-bahan untuk inti:
3 biji bawang besar - potong dadu
1 inci halia - diketuk
3 biji bawang putih - dihiris nipis
1 tin sardin/mackerel - saiz sederhana
3 biji kentang saiz sederhana - potong dadu
1 cawan air
1 keping asam keping
2-3 biji cili padi - dipotong halus
1-2 sudu besar cili kisar
Gula & garam secukup rasa
1. Tumis bawang, halia dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sardin & kentang. Hancurkan sardin. Masak hingga lembut.
3. Masukkan air, asam keping, cili padi, cili kisar, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga betul-betul kering sambil dibalik-balikkan. Jangan biar sampai hangit.
4. Setelah benar-benar masak & kering, tutup api & toskan untuk buang minyak.
5. Biar sejuk sebelum guna.
0 comments:
Post a Comment