Ini adalah antara resepi yang saya invent sendiri setelah terasa bosan memakan kek coklat (brown chocolate) yang biasa-biasa tu.
Kek Coklat Putih Lembap
1 cawan cip coklat putih (bar masakan dia pun boleh)
1/2 cawan krim (thickened)
1/2 cawan susu cair/segar
Masukkan cip dan krim ke dalam periuk dan panaskan. Biarkan cip sebati. Masukkan susu cair/segar untuk 2 minit. Tutup api. Biarkan sejuk.
250gm mentega
1 cawan gula kastor
4 biji telur sederhana
1 sudu teh esen vanilla/serbuk vanilla
2 1/2 cawan tepung gandum/tepung superfine
2 sudu teh serbuk penaik
1. Pukul mentega dengan gula sampai kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan vanilla.
2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan cip coklat putih yang telah sejuk tadi.
4. Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam (atau hingga masak) pada suhu 180°Celsius menggunakan api bawah. Untuk hasilkan permukaan seperti gambar di atas, 40 minit yang pertama kena api atas bawah, 20 minit yang berikutnya api bawah saja.
5. Masak dengan kaedah steam bake.
Untuk ganache:
250gm cip coklat
125ml krim putar
60gm mentega
1 sudu kecil minyak jagung
Untuk menyediakan ganache, cairkan cip coklat, mentega dan krim putar mengunakan kaedah water bath. Kemudian masukkan sesudu minyak jagung dan gaul sebati. Biarkan semalaman di dalam chiller hingga pekat.
* Resepi ganache ini boleh juga digantikan dengan resepi yang terdapat di resepi Boston Creme Pie dalam entry sebelum ini.
Kek Coklat Putih Lembap
1 cawan cip coklat putih (bar masakan dia pun boleh)
1/2 cawan krim (thickened)
1/2 cawan susu cair/segar
Masukkan cip dan krim ke dalam periuk dan panaskan. Biarkan cip sebati. Masukkan susu cair/segar untuk 2 minit. Tutup api. Biarkan sejuk.
250gm mentega
1 cawan gula kastor
4 biji telur sederhana
1 sudu teh esen vanilla/serbuk vanilla
2 1/2 cawan tepung gandum/tepung superfine
2 sudu teh serbuk penaik
1. Pukul mentega dengan gula sampai kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan vanilla.
2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan cip coklat putih yang telah sejuk tadi.
4. Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam (atau hingga masak) pada suhu 180°Celsius menggunakan api bawah. Untuk hasilkan permukaan seperti gambar di atas, 40 minit yang pertama kena api atas bawah, 20 minit yang berikutnya api bawah saja.
5. Masak dengan kaedah steam bake.
Untuk ganache:
250gm cip coklat
125ml krim putar
60gm mentega
1 sudu kecil minyak jagung
Untuk menyediakan ganache, cairkan cip coklat, mentega dan krim putar mengunakan kaedah water bath. Kemudian masukkan sesudu minyak jagung dan gaul sebati. Biarkan semalaman di dalam chiller hingga pekat.
* Resepi ganache ini boleh juga digantikan dengan resepi yang terdapat di resepi Boston Creme Pie dalam entry sebelum ini.
0 comments:
Post a Comment