![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2MqX1r0-QxNYei2yLRWemnPqa_im9DVLtl_eqArGbffk01D0rO0pMBwHO4ExknDaDqBCNExvPj06eLxLOnbWF0Xbpwt9JXL5dRqT8P1Qf80sz2aEi8aog173KBb_1kedejdvb2WXTu1sa/s320/Picture+092.jpg)
Bahan-bahan:
200 g kulit popia (paket kecil 50 keping)
1/3 cawan nestum
2 sudu besar gula
1/4 cawan susu tepung
Cara buat:
1. Keluarkan kulit popia dari peti ais & biarkan seketika.
2. Gulung kulit popia. Nak cepat boleh gulung dengan pencucuk sate. Lekatkan hujungnya dengan sedikit air.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj47JZQsRKzn_AUBuCc3Wu8A2WfSYCmmiDcUCumZD1lc1wknA__wxOF9pFJzCnXjvHkxIq2se9q-EZFoy6brOnxbEzTXOi8OwWJcz2tk4crruD6oV98f3m-VjEp6VcY6sJT4SNLsGFnAzjK/s320/Picture+082.jpg)
3. Gunting kulit popia ini secara menyerong/ikut suka anda.
4. Goreng dan balik-balikkan kulit popia sehingga masak dan berwarna keemasan.
5. Angkat & toskan. Biar sejuk sedikit.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQLOAe1cr00JIP-7PHFvL0c3b644QqeXJOLJehGAfCvL1QvqkNv8WIA8WIaE8NdJdta7ALYEGC0smHc2jGG4Zut8NDtbGLZ1oKtUSHiF6Iqah8JQwXkXvfYnSTbIRlfjxyxMAmtgtJsJps/s320/Picture+087.jpg)
6. Golekkan di dalam nestum, susu dan gula tadi. Sedia untuk dihidang.
Nota:
Nestum boleh juga digantikan dengan horlick. Cuma saya tak pernah beli horlick ni. Juga boleh dibuat sira pedas. Adakalanya saya hanya makan popia goreng ni begitu saja tanpa salutan.
5 comments:
sedap ni kak sue. sy dulu pernah tolong kawan buat jual. banyaknya jual dekat sy. bukan kat org. hehe.
ni nampak gaya. sambil2 duduk tgok tv. boleh buat sendiri.
@Fazlinil Irma
Orang lipat kain, kita gulung popia. Yang mana dah goreng tu memang tak dan masuk balang/hidang, memang masuk dalam perut terus.
macam tu la kalau ada pelanggan setia kak sue. tak sempat2. ;D
@Fazlinil Irma
Itu bukan pelanggan tu. Itu pemakan setia... hahaha...
Thannk you for sharing
Post a Comment