![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEnZpx-l5ef9tGZRRSTSGmjsJ4A7SFWXB5vyeYoC7HpPyI79HCmVLf1j8iwlEXjNk59J7jGNvXk4J3TArEOOzb3kprox_JPUoPqzj7I06H9sQbTYt94KxE60zqOHG5nJt9k1wzoyCgu-0C/s320/Picture+015.jpg)
Resepi:
1/4 cawan badam (kisar halus & ayak) (lebih elok direndam di dalam susu panas sejam awal)
2 cawan susu panas (2 cawan air + 4 sudu besar susu tepung)
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar madu
sedikit esen vanila
serbuk coklat untuk taburan
1. Satukan kesemua bahan di atas ke dalam periuk kecil.
2. Kacau di atas api yang sederhana sehingga bahan-bahan larut. Tutup api.
3. Sedia untuk dihidang.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8cpeUcLjMkjdItjdCWldbcEpFnO_D3HpP_xrl04uW9jffgkyeWtW2oXOQWF1zo3MvXp-CHPGqBsy067Puw7_TlrYD9ruxqV9XevwJxH6kgRdHJRzq4XlNrdZos1tmSuKpfuk55qQQimsR/s320/Picture+009.jpg)
Yang ini pula ilham waktu malam. Roti pula hampir tamat tempoh. Tersadai saja di atas meja. Resepinya mudah saja tapi hasilnya sangat sedap. Anak-anak saya sukakannya. Saya dapat dari kenalan FB ~ kak Zaharah Abu Bakar.
Resepi:
Roti (ikut berapa banyak nak buat) (yang ini dalam 10, potong 4)
4 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan air
sedikit garam
sedikit gula
sebiji telur
sedikit pewarna kuning (jika suka)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgp9A_l9fWPuH8I2NiGWNbtLTEKc1D6foH2lhfHqPtWQgawcmsQXZwArVnOyqqnx4ZUhC3qGjazP4tAlvKvfvVpbqCq_T9E-lEilC1hjRA5EFMxG1vNdvARyuxFqmYwnxSlZsYNrd61iUn/s320/Picture+003.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDo60ZGIyHkqOWBmf364gPmMMplnF-jboC6IPRvo-84m8jSqhEkkUuExr4qme_8TPcnjFTmOcpY9jQiamSFV2ivpFlGVXFO5IsmLgwWBGHyaVdMjYqkH-smhtKIl55iUBh2x0Z7-U7HE_4/s320/Picture+008.jpg)
Cara buat:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali roti. Pukul guna whisk.
2. Celup roti dalam bancuhan tepung. Gorengkan dalam minyak yang panas.
3. Balikkan sehingga garing. Angkat & toskan.
0 comments:
Post a Comment