Thursday 16 June 2011

Kari Hijau Ikan Tongkol


Tahukah anda dari mana asalnya kari hijau? Ya.. ia berasal daripada Thailand.

Dari Wiki:

Kari masakan Thailand menggunakan daging, ikan, atau sayur-sayuran yang dimasak di dalam sos berempah yang diperbuat daripada cili, daun limau purut, serai, lengkuas, dan santan. Oleh itu, ia cenderung berbau lebih harum, berbanding dengan kari India.

Kari-kari Thailand seringnya dihuraikan mengikut warna, iaitu:

  • Kari Merah untuk kari yang menggunakan cili merah;

  • Kari Hijau yang menggunakan cili hijau;

  • Kari Kuning yang mirip dengan kari India dan yang menggunakan kunyit dan jintan putih.


  • Kari Kuning yang biasanya mengandungi ubi kentang juga dikenali sebagai kari gaeng (ejaannya berbeza-beza). Terjemahan harfiah untuk kari gaeng ialah "kari kari" kerana ia adalah satu-satunya kari Thailand yang benar-benar merupakan kari dan disesuaikan daripada masakan India.


    Kari hijau ini sedap rasanya. Lemak tapi tidak muak. Mungkin kerana rasa rempah & aroma daun limau purutnya itu yang telah mesra dengan kuah dan isi ikannya. Resepi ini diambil dari buku Belajar Memasak 2 keluaran Alaf 21 oleh Chef Norzailina Nordin.



    Kari Hijau Ikan Tongkol

    Bahan-bahan:

    80 ml minyak masak
    900 gm ikan kayu/tongkol/aya
    700 ml santan
    Jus dari sebiji limau nipis
    2 sudu teh ketumbar*
    1 sudu teh jintan manis*
    1 sudu teh lada putih - ditumbuk
    2-3 keping daun limau purut
    Garam & gula secukup rasa

    *Bahan-bahan ini disangai dan ditumbuk halus.

    Bahan kisar:
    5 biji cili hijau
    5-6 biji cili api
    1 biji bawang besar
    2 ulas bawang putih
    1 sm halia
    1 sm kunyit
    sedikit air


    Cara buat:

    1- Panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga naik bau.

    2- Masukkan ketumbar, jintan manis & lada putih. Kacau hingga keluar minyak.

    3- Tuangkan santan dan kacau sekali-sekala di atas api sederhana hingga mendidih.

    4- Tambah garam & gula secukup rasa.

    5- Masukkan pula daun limau purut yang dibuang batangnya.

    6- Masukkan ikan, kacau hingga mendidih dan ikan masak. Masukkan jus limau. Kacau rata dan angkat.

    *Ikan tongkol/kayu/aya boleh ditukar ke daging/ayam atau ikan lain yang dirasakan bersesuaian.


    209 comments:

    «Oldest   ‹Older   201 – 209 of 209   Newer›   Newest»
    Anonymous said... Reply to comment

    cialis quick does work cialis tolerancecialis hypertension
    cialis young men cialis 20 mg reviewscialis mechanism of action

    Anonymous said... Reply to comment

    pharmacy in canada pharmacy quality assurance programpharmacy license lookup
    canadian pharmacy pharmacy 92122pharmacy 4 year degree

    Anonymous said... Reply to comment

    cialis reviews 2012 cialis recreationalbuy cialis uk next day delivery
    viagra kwikmed viagra cialisviagra yoga

    Anonymous said... Reply to comment

    cialis youtube cialis walgreenscialis testimonials
    valium 5mg side effects valium topixvalium 2mg high

    Anonymous said... Reply to comment

    pharmacy discount network pharmacy 60611pharmacy 53
    cialis 20 mg daily cialis vouchercialis 20

    Anonymous said... Reply to comment

    cialis high blood pressure cialis generico mexicocialis soft tabs uk
    ambien pictures ambien mechanism of action90 mg ambien

    Anonymous said... Reply to comment

    cialis x viagra cialis advertisingcialis 2.5mg uk
    modafinil taste modafinil patentmodafinil article 31

    Anonymous said... Reply to comment

    cialis cialis vs viagra costcialis jelly
    buy cialis online generic cialis black 800mgcialis онлайн

    Anonymous said... Reply to comment

    Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've really loved surfing around your blog posts. After all I'll be subscribing to your rss feed and I am
    hoping you write again soon!

    Here is my web site; zetaclear review

    «Oldest ‹Older   201 – 209 of 209   Newer› Newest»
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...