Kek ini pertama kali saya buat pada 16 November 2010. Kali pertama terus buat 2 biji. Satu menggunakan susu cair, satu lagi menggunakan krim putar. Saya mendapat resepi ini di Kongsi Resepi (fanpage di Facebook) dari kak Munira Baharum.
Bahan-bahan:
(A)
2-3 sudu besar gula
~ Cairkan dalam loyang kek atas api yang perlahan sehingga terbentuk karamel. Ketepikan. Biarkan karamel keras sendiri. Jangan terlebih hitam, nanti pahit.
(B)
½ tin susu cair (200 ml) (kek berbentuk 4 segi dalam entry ini menggunakan krim putar)
70 gm gula kastor
½ sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
1 sudu besar kastard/tepung jagung
~ Kesemua bahan B ini dikacau perlahan-lahan (atau boleh dikisar sekaligus, kemudian ditapis). Jika banyak berbuih, lapisan susu ini akan berlubang.
Yang kiri menggunakan krim putar (berbentuk 4 segi),
yang kanan menggunakan susu cair (berbentuk bulat)
yang kanan menggunakan susu cair (berbentuk bulat)
(C)
135 ml air
3 biji kuning telur
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum/superfine
1 sudu teh serbuk penaik
~ Pukul air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih. Masukkan gula, pukul hingga kembang. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik.
(D) (Meringue)
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh cream of tartar (optional)
- Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula, pukul lagi. Masukkan cream of tartar. Pukul hingga bertanduk & diterbalikkan adunan tidak jatuh.
Cara penyediaan:
1. Tuang bahan B ke atas bahan A.
2. Kaup bahan D ke dalam bahan C hingga sebati dengan menggunakan senduk kayu/spatula sahaja. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian-bahagian ini boleh diletakkan pewarna dan perisa. Kemudian tuang ke atas bahan B secara selang-seli untuk menghasilkan belang-belang.
3. Masukkan ke dalam oven selama sejam. Suhu 160°Celsius. Guna kaedah steam bake/bain-marie/water bath.
4. Setelah masak, kek akan lekang dengan sendiri dari loyang. Keluarkan dari oven. Biarkan selama 10-15 minit sebelum diterbalikkan.
5. Sedap dihidang sejuk.
Nota: Loyang tidak perlu dilengserkan terlebih dahulu.
11 comments:
salam sue...kalau pakai loyang biasa tak yah lenser ye? saya memang nak cuba buat kek karamel nih...tapi risau kot masa nak kuar tu dia pecah...hehehe
@quinnie
Saya pakai loyang biasa la ni. Memang kek ni tak yah lengser sebab dia guna minyak. Dia takkan pecah. Cuma biarkan dia kat suhu bilik sebentar, lebih kurang 10-15 minit sebelum diterbalikkan.
oh begitu..tq ye...
@quinnie
Sama-sama.. kang dah jadi share le.
kak,
kek ni fiza berangan nak try, tapi sampai sekarang masih belom try lagi... terliru sungguh tgk kek ni.
@Naimatul Hafizah Nor Rodin
Beli la oven, Fiza. Ari tu kan akak tengok oven butterfly yang hitam tu rega dia dah RM75.
cane la nak wat meringue tu kak sue...huuUU~
http://cuppymecupcakes.blogspot.com
k.sue, fara teringin nk buat..bhn2 pon ada kat umah tu tp kaedah steam bake/bain-marie/water bath tu camner??x tau la..
loyang bsr isi air,ltkkn loyang kek 2 dlm loyang berisi air td n bkr sprti biasa...loyang air lbh bsr dr loyang kek
lepas tuang bahan b (karamel) atas bahan a, kena bake dulu atau x? kalau tuang mixture bahan c+d atas bahan b nanti xtenggelam ker? plezz
sis, saya da ikut betul2 resepi ni tp karamel tu tk menjadi..tk keras n meleleh lps kluarkan dr loyang..napa agaknya ya sis..?
Post a Comment