Sunday, 26 June 2011

Kuih Buah Melaka/Onde-Onde



Gara-gara berebut komputer & lappy dengan anak-anak, saya tak sempat update projek petang semalam. Inilah dianya. Yang kita selalu cari di waktu bulan Ramadhan.

Saya masih ingat ketika kecil dulu waktu mak buatkan kuih ini saya sangat leka berdiri di sebelahnya. Bukanlah nak tolong sangat. Tapi teruja mendengar bunyi kuih itu ketika dicampakkan ke dalam periuk berisi air panas menggelegak & menunggu ia timbul. Plup! Plup!

Bahan-bahan:

250 g tepung pulut
3/4 cawan jus pandan (jika tiada pandan, anda boleh menggunakan 1/2 sudu teh perisa pandan + 1/2 sudu teh pewarna hijau + 3/4 cawan air)
1 ketul gula gerek/nisan/enau (dipecahkan)
sedikit kelapa muda parut (ambil bahagian putih saja)


Cara buat:

1. Panaskan air dalam periuk.

2. Sementara itu, bancuhkan tepung dengan jus pandan sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel.

3. Cubit adunan mengikut saiz yang anda gemari dan leperkan.

4. Masukkan gula gerek yang telah dipecahkan di tengahnya, tutup adunan & bulat-bulatkan.


5. Pastikan air dalam periuk tadi benar-benar menggelegak baru masukkan bebola pulut tadi.

6. Biarkan sehingga bebola tadi timbul. Jika sudah timbul, angkat dan toskan.

7. Golekkan di dalam kelapa parut. Kelapa parut ini boleh dengan atau tanpa garam. Saya buat tanpa garam.






*****


Cer banding sikit dengan buah melaka sebenar...



Sumber gambar dari Wiki : Pokok Melaka



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...