Tuesday, 26 July 2011

Bubur Jagung Bersagu

Fikir punya fikir. Apa la yang nak dimakan petang-petang ni? Teringin sangat nak makan kuih sagu @ bronok, dah kelapa parutnya pula tamat tempoh. Hapak bukan main. Sudahnya campak saja.

Terlupa sungguh pada jagung yang satu ni. Jagung yang dibeli oleh kakak saya dari pasar malam hari Rabu lepas. Sampai nak jumpa Rabu balik masih ada 3 tongkol dalam peti ais. Masa dia ada tempohari sempat buat cucur jagung je.


Bahan-bahan:

3 tongkol jagung manis mentah
3 cawan air
Sehelai daun pandan
1 roda gula enau
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam
100 ml santan pekat
5 sudu besar sagu


Cara membuatnya:

1. Bersih & hiriskan jagung. Masukkan jagung yang telah dihiris ke dalam periuk bersama air & daun pandan (simpul). Masak hingga mendidih.

2. Masukkan gula enau, gula pasir & garam ke dalam periuk tadi. Biarkan sebentar.

3. Masukkan santan & sagu. Masak hingga mendidih serta sagu kelihatan jernih. Tutup api.


Nota:

1. Kuantiti air & gula adalah guideline saja. Terpulang kepada citarasa sendiri.

2. Kelembutan jagung juga terpulang kepada citarasa masing-masing.

3. Gula enau juga dikenali sebagai gula gerek atau pun nisan (nisse) di sesetengah tempat.



Tengoklah si Zaid tu betapa curiousnya dia dengan lappy. Sekejap pandang lappy, sekejap pandang kakak. Beria pandang macam faham beno.

1 comments:

Fara said... Reply to comment

sampi berkerut2 dahi si zaid..kihkih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...