Kuih lagi! Dah nak dekat-dekat Ramadhan ni tetiba je angin buat kuih tu rajin semacam. Tak tahu la karang kalau dah bulan puasa macam mana.
Senarai segala-mala kuih, lauk-pauk, pencuci mulut dan lain-lain dah tersedia. Haih! Bukannya nak bersedia untuk puasa... na'uzubillah. Ye la, di samping kita puasa, bila menjelang petang nak tak nak memang kena ke dapur juga. Bagi saya, berkongsi resepi pun sebahagian dari ibadah bagi mencari redha Allah swt. Bagaimanakah caranya lagi surirumah seperti saya dapat menyumbang kepada masyarakat? Ini salah satu sumbangan kecilnya.
Selain itu, bukan apa, nak habiskan stok jagung di rumah ni. Dari terbuang, baiklah saya guna. Ini pun masih berbaki satu tongkol. Esoklah pula. Mungkin cucur jagung ke?
Resepi asal kuih ini adalah dari kak Hanieliza Kamarudin telah diubahsuai mengikut kuantiti bahan yang ada di rumah.
Bahan Lapisan Bawah:
1 cawan jagung (tin pun boleh tapi saya guna jagung tongkol)
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan santan
1 cawan air
1/2 cawan gula
Bahan Lapisan Atas:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
1 cawan susu segar
1 sudu teh garam
Cara Membuatnya:
1. Kisar semua lapisan bawah. Jika guna jagung krim, digaul saja.
2. Masukkan dalam acuan lompang/loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 20 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] di atas api yg paling kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan-lahan adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul-betul barulah dikeluarkan/dipotong.
Nota:
Saya tetap gemar menggunakan acuan lompang kerana kuih amat mudah dikeluarkan darinya.
Senarai segala-mala kuih, lauk-pauk, pencuci mulut dan lain-lain dah tersedia. Haih! Bukannya nak bersedia untuk puasa... na'uzubillah. Ye la, di samping kita puasa, bila menjelang petang nak tak nak memang kena ke dapur juga. Bagi saya, berkongsi resepi pun sebahagian dari ibadah bagi mencari redha Allah swt. Bagaimanakah caranya lagi surirumah seperti saya dapat menyumbang kepada masyarakat? Ini salah satu sumbangan kecilnya.
Selain itu, bukan apa, nak habiskan stok jagung di rumah ni. Dari terbuang, baiklah saya guna. Ini pun masih berbaki satu tongkol. Esoklah pula. Mungkin cucur jagung ke?
Resepi asal kuih ini adalah dari kak Hanieliza Kamarudin telah diubahsuai mengikut kuantiti bahan yang ada di rumah.
Bahan Lapisan Bawah:
1 cawan jagung (tin pun boleh tapi saya guna jagung tongkol)
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan santan
1 cawan air
1/2 cawan gula
Bahan Lapisan Atas:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
1 cawan susu segar
1 sudu teh garam
Cara Membuatnya:
1. Kisar semua lapisan bawah. Jika guna jagung krim, digaul saja.
2. Masukkan dalam acuan lompang/loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 20 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] di atas api yg paling kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan-lahan adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul-betul barulah dikeluarkan/dipotong.
Nota:
Saya tetap gemar menggunakan acuan lompang kerana kuih amat mudah dikeluarkan darinya.
2 comments:
akak pun suka guna acuan lompang.senang..anak2 pun suka cuma leceh sikit bila bab cuci mencuci tu kan?
@anymz
kak Anymz, leceh tapi tak la sampai menyusahkan. gi pun sebab dia kecik kan. sekali pusing span tu dah cuci dah.
Post a Comment