Memang dah rutin harian saya buka Google & melompat dari blog ke blog untuk cari resepi. Paling tidak saya akan melihat gambar saja. Saja cuci-cuci mata.
Hari ni bila saya tanya pakcik Gugel yang baik hati tu, saya temui satu perkara. Abok-abok selatan dengan abok-abok utara adalah 2 kuih yang berbeza. Kebanyakan tempat mengenali kuih ini sebagai kuih tepung gomak. Tapi dari saya kecil, kami memanggilnya dengan nama kuih abok-abok. Mungkin disebabkan kuihnya yang berhabuk itu.
Jom kita tengok resepi kuih tepung gomak @ abok-abok/abuk-abuk ini.
Bahan-bahan (menghasilkan 10 biji yang comel-comel):
Bahan Inti:
1 cawan kelapa parut
1/2 roda gula enau/gula nisan (boleh ganti gula merah 1/2 cawan)
1/4 air
Bahan Kulit:
125 g tepung pulut
25 g tepung gandum
1/2 cawan air
sedikit garam
Bahan Salut:
75 g kacang hijau - digoreng tanpa minyak, dikisar & diayak.
Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan inti di dalam kuali. Masak hingga air kering. Ketepikan & biar sejuk.
2. Panaskan periuk yang mengandungi air.
3. Sementara menunggu air tersebut mendidih, satukan semua bahan kulit. Uli hingga menjadi doh dan adunan tidak melekat. Cubit adunan ini dan buat bebola siap-siap mengikut saiz yang dikehendaki. Masukkan inti, tutup dan leperkan.
4. Setelah air mendidih, masukkan kuih yang telah dibentukkan tadi. Tunggu hingga ia timbul. Sesudah timbul, cedok menggunakan penapis. Toskan airnya.
5. Golekkan dalam bahan salut (kacang hijau).
6. Sedia untuk dihidang.
Nota:
1. Boleh menggunakan tepung pulut saja tapi setelah diuli ia akan cepat kering.
2. Boleh tambah 1 sudu besar gula putih di inti sekiranya suka.
3. Kacang hijau juga boleh digantikan dengan tepung kacang hijau yang telah tersedia di pasaran.
Hari ni bila saya tanya pakcik Gugel yang baik hati tu, saya temui satu perkara. Abok-abok selatan dengan abok-abok utara adalah 2 kuih yang berbeza. Kebanyakan tempat mengenali kuih ini sebagai kuih tepung gomak. Tapi dari saya kecil, kami memanggilnya dengan nama kuih abok-abok. Mungkin disebabkan kuihnya yang berhabuk itu.
Jom kita tengok resepi kuih tepung gomak @ abok-abok/abuk-abuk ini.
Bahan-bahan (menghasilkan 10 biji yang comel-comel):
Bahan Inti:
1 cawan kelapa parut
1/2 roda gula enau/gula nisan (boleh ganti gula merah 1/2 cawan)
1/4 air
Bahan Kulit:
125 g tepung pulut
25 g tepung gandum
1/2 cawan air
sedikit garam
Bahan Salut:
75 g kacang hijau - digoreng tanpa minyak, dikisar & diayak.
Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan inti di dalam kuali. Masak hingga air kering. Ketepikan & biar sejuk.
2. Panaskan periuk yang mengandungi air.
3. Sementara menunggu air tersebut mendidih, satukan semua bahan kulit. Uli hingga menjadi doh dan adunan tidak melekat. Cubit adunan ini dan buat bebola siap-siap mengikut saiz yang dikehendaki. Masukkan inti, tutup dan leperkan.
4. Setelah air mendidih, masukkan kuih yang telah dibentukkan tadi. Tunggu hingga ia timbul. Sesudah timbul, cedok menggunakan penapis. Toskan airnya.
5. Golekkan dalam bahan salut (kacang hijau).
6. Sedia untuk dihidang.
Nota:
1. Boleh menggunakan tepung pulut saja tapi setelah diuli ia akan cepat kering.
2. Boleh tambah 1 sudu besar gula putih di inti sekiranya suka.
3. Kacang hijau juga boleh digantikan dengan tepung kacang hijau yang telah tersedia di pasaran.
3 comments:
salam kenal,
ermmm... sedap kuih ni tp tak pernah buat lagi...
@Gee®
Salam kenal juga. Ni pun first time buat. Biasa dok beli je.
Sebelum ni pun dok tengok kakak je yang buat.
Post a Comment