Friday, 22 July 2011

Acar Telur

Ini merupakan salah satu menu kegemaran saya. Saya mendapat resepinya dari CMG. Terima kasih la, Che' Mat. Banyak sangat jasa Che' Mat pada surirumah seperti saya ini.

Acar Telur


Bahan-Bahannya:

6 biji telur ayam
2 bawang putih, hiris
5 ulas bawang merah*
3 biji cili merah*
1 camca besar jintan manis*(*ditumbuk halus)
1 biji bawang besar, belah 8
1/2 sudu besar cuka
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa


Cara membuatnya:

1. Rebus telur, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.

2. Tumis bawang putih, masukkan bahan-bahan yang telah tumbuk, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan cuka, kicap, gula (lebih skit) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur, gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan.





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...