Thursday 7 July 2011

Susu Panas Berbadam & Roti Goreng Rangup

Masih teringat-ingat 'hot almond milk' di sebuah pasaraya. Oh, sedapnya! Minuman ini elok diamalkan oleh ibu-ibu yang menyusukan. InsyaAllah, ia boleh menjadi 'boost' kepada pengeluaran susu yang lebih banyak dan pekat.

Resepi:

1/4 cawan badam (kisar halus & ayak) (lebih elok direndam di dalam susu panas sejam awal)
2 cawan susu panas (2 cawan air + 4 sudu besar susu tepung)
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar madu
sedikit esen vanila
serbuk coklat untuk taburan

1. Satukan kesemua bahan di atas ke dalam periuk kecil.

2. Kacau di atas api yang sederhana sehingga bahan-bahan larut. Tutup api.

3. Sedia untuk dihidang.



Yang ini pula ilham waktu malam. Roti pula hampir tamat tempoh. Tersadai saja di atas meja. Resepinya mudah saja tapi hasilnya sangat sedap. Anak-anak saya sukakannya. Saya dapat dari kenalan FB ~ kak Zaharah Abu Bakar.

Resepi:

Roti (ikut berapa banyak nak buat) (yang ini dalam 10, potong 4)
4 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan air
sedikit garam
sedikit gula
sebiji telur
sedikit pewarna kuning (jika suka)




Cara buat:

1. Campurkan kesemua bahan kecuali roti. Pukul guna whisk.

2. Celup roti dalam bancuhan tepung. Gorengkan dalam minyak yang panas.

3. Balikkan sehingga garing. Angkat & toskan.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...