Kuih ini berasal dari utara. Resepinya mudah sekali. Yang penting kena dengan citarasa saya. Maklum sajalah saya kan orang sebelah sana juga.
Bahan:
2 cawan tepung gandum
4 1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
sedikit garam
5 sudu besar minyak sapi
10 ulas bawang merah - dirincik
Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, gula air dan garam.
2. Tapis dan masak atas api sehingga pekat.
3. Bila dah agak pekat dan tak berapa melekat dikuali/periuk boleh la tuang kedalam acuan.
4. Panaskan minyak sapi dan goreng bawang sehingga kekuningan, taburkan diatas kuih tadi.
5. Bila dah sejuk bolehlah dipotong.
Sumber : Juadah Masakan Mami (Hjh Fadilah Hanum)
Nota:
1. Saya memasukkan adunan kuih ini ke dalam acuan lompang.
2. Biarkan ia sejuk sepenuhnya. Ini bagi memudahkan ia dikeluarkan kemudian.
2 comments:
hmmm sedapnya kuih tu. rasanya arisha belum pernah makan lagi. berminat saja nak buat :))
@Rtp Farra Arisha
Try la buat separuh dulu. Bawang tu banyak-banyak pun tak pe. Saya makan mesti tambah bawang lagi. Memang best.
Post a Comment